Saturday, June 18, 2011

Hea Alguse võrgustikuprojekti kokkuvõttev seminar

 Arendades võrgustikutööd väärtustame lapsekeskset haridust Eestis!

MTÜ Hea Alguse võrgustik on püsivalt tegutsenud alates 1999 aastast. Välja on kujunenud kindel liikmes- ja toetajaskond ning traditsioonilised üritused, mille kaudu kontakti hoida Hea Alguse lasteaiarühmade ja klassidega lapsekeskse mõtteviisi levitamisel ja õpetaja professionaalse toetamisel.
Alates 2010 aasta septembrist kuni mai 2011 oli võimalik REKK-i võrgustikuprojekti kaudu saada toetust Hea Alguse 5 piirkonnapäeva korraldamisele Raplas, Paides, Haapsalus, Narvas ja  Tartu maakonnas Kõrvekülas, kolme praktikarühmade/klasside seminarile  ja võrgu igakuisele ühele üritusele üheksast.
Projekti kokkuvõttev seminar toimus 19. – 20 mail  Valgamaal, kuhu olid kutsutud erinevate projektis läbiviidud üritustele kaasaitajad ja läbiviijad, aga ka tublisid Hea Alguse õpetajaid kogemusi jagama, kuidas lapsekeskset õpetust ja õppimist praktikas rakendada.
Kohale oli tulnud 42 inimest, kes aktiivselt on osalenud võrgustikutöös juba palju aastaid, aga ka uusi liitujaid.
Seminari sissejuhatavas ühises ringis jäid kõlama mõtted kogemuste jagamise ja üksteise toetamise olulisusest õpetaja professionaalsuse arendamisel.
Mtü Hea Alguse tegevjuht ja projekti eestvedaja Liivi Türbsal andis põhjaliku ülevaate toimunud ürituste sisust ja korraldusest( konkreetsemalt on üritusi tutvustud juba eelmistes REKK uudiskirjades).
Keila Kooli õpetaja Leelo Tamkivi ja õppealajuhataja Kaja Peetris tutvustasid oma kodupaika tutvustavat, õpetajate tööna valminud koduloo töövihikut. Koduväravast algab tee laia maailma- nii võtavad Keila Kooli õpetajad kokku kooli ühised väärtused. Kooli eesmärgiks on toetada peresid oma kodu ja juurte väärtustamisel.
Rakvere Linna Algkooli lasteaiaõpetaja Moonika Lekk tutvustas oma asutuse õpetajate edukat kogemust infotehnoloogia rakendamisel. Erinevad infotehnoloogilised võimalused on kasutusel nii lastele etenduste lavastamisel, kui lastevanematega suhtlemiseks. Õpetajate töö muudab sujuvamaks asutuse ühine  internetipõhine kalenderplaan.
Tartu Kivilinna Gümnaasiumi klassiõpetaja Elma Piirimägi jutustas oma kogemusestest narratiivse pedagoogika kasutamisel. Sisuka ja haarava esitluse lõpul otsiti ja leiti üheskoos vastus küsimusele, millest ikkagi mõtlevad Pettsoni kanad!
Tartu Lasteaed Lotte õppealajuhataja Anne Oona võttis esimese päeva kokku südamliku ja ajaloohõngulise "videvikutunniga" tutvustades, kuidas Lotte lasteaias kantakse edasi väärtusi endistest aegadest ning tutvustatakse lastele rahvapärimusi koos laulude ja isevalmistatud muusikariistadega.
Kõrveküla Lasteaia õpetaja Ülle Luik veenis järgmisel kaunil päikeselise hommikul kõiki, et mäng on kõige loomulikum viis laste õppimiseks ja arenemiseks. Näitlik ja südamlik ettekanne pani jälle kord kõiki mõtlema lapsekeskse hariduse praktika levitamise vajalikkusest Eestis.
Hea Alguse Koolituskeskuse juhataja Liivi Türbsal jagas kogemusi erinevatest kultuuridest ja mõtteviisidest ning multikultuurse ühiskonna võimalustest tööks laste ja peredega, millega tutvus õppereisil Inglismaale. 
Haridus- ja Teadusministeeriumi üldharidusosakonna  peaekspert Tiina Peterson jagas kogemusi rahvusvaheliselt konverentsilt, mille põhiteemaks oli õuesõpe. Rohked infomaterjalid ja lühifilm andsid suurepärase ülevaate õuesõppest meiega võrreldes sootuks erinevates maailma paigus.
Pärnu Päikesejänku lasteaia õpetaja Reet Lillemaa ja õppealajuhataja Maret Põlluste omavad pikaaegset kogemust Hea Alguse võrgustiku hoidmisest ja edendamisest Pärnumaal. Nende hea kogemus, mida osalejaile tutvustati, on abiks ja eeskujuks kõigile võrguliikmetele, aiatmaks kaasa võrgu hoidmisele ja tugevdamisele.
Pingelises ja elavas mõttevahetuses Taimi Schmidti juhtimisel arutati ja genereeriti ideesid võrgustiku edasistest võimalustest aidata kaasa lapsekeskse hariduse ideede levikule ja toetada õpetajate professionaalset arengut. Vajalikud on nii mõttevahetused kui heade praktikate jagamine, lasteaedade ja koolide tihedam koostöö ning koolitused.
Ühises tagasiside ja kokkuvõtte ringis tõdeti, et Hea Alguse võrgustik on toimiv ja arenev organisatsioon. Kõlama jäi mõte kindlasti jätkata kõigi üritustega nii kohalikul kui maakondlikul tasemel.  Kõik osalejad tunnetasid end tähtsa lülina ühises töös ning kinnitasid valmisolekut koostööks.

Annela Ojaste,
Tallinna Asunduse lasteaia õppealajuhataja,
Hea Alguse koolitaja

No comments:

Post a Comment