Saturday, June 18, 2011

Hea Alguse suvepäevad Rakveres- väge täis!

Hea Alguse lasteaedade traditsiooniline suveseminar toimus 9. -  10. juunil 2011 Rakveres. Korraldajateks olid Hea Alguse rühmade õpetajad ja juhtkond Rakvere lasteaiast Kungla ja  Triin ning  Rakvere Linna algkoolist. Osavõtjaid  oli Rakverest, Tartust, Põltsamaalt, Põlvast, Pärnust, Viljandist, Tallinnast ja Otepäält – kokku ligi 60 inimest. Majutuskohaks oli värskelt renoveeritud lasteaed Kungla.
Hea Alguse suveseminarid toimuvad juba alates 1995-st aastast erinevais paigus üle Eesti. Aastate jooksul on välja kujunenud korraldamise traditsioonid, mille üks oluline osa on Eesti erinevate regioonide kultuuri, ajaloo, rahvapärimuse ja looduse tutvustamine. Igal üritusel on ka oma tunnuslause või moto.
Seekord oli motoks valitud Rakvere linna tunnuslause: Rakvere – väge täis. Tegevused Rakvere linnaruumis kolmes nn. tegevuseskuses olid tihedalt motoga seotud: osaliste gruppide ülesandeks oli leida väge andvaid objekte, neid pildistada, hiljem fotoreportaažiks vormistada ja õhtusel koosviibimisel esitleda.
Iga gruppi juhtis kohalik pedagoog - giid, kes oli marsruudiga hästi tuttav ja andis valitud objektide kohta selgitusi. Korraldajate lasteaedade naiskonnad, kes meid kolmes erinevas paigas nn tegevuskeskustes ootasid, olid äratuntavad nende logode järgi: Triinud punaste mummuliste rätikute, algkooli omad vestide ja Kungla omad tikitud logoga T-särkidega.
Jalutuskäigul mööda Rakvere linna ootas meid palju üllatusi. Väga huvitav oli Linnakodaniku muuseumis, kus muuseumi töötaja Kaja Visnapuu jutustas köitvalt endise pagaripere elust ja saatusest ning jõudis siduda kogu õppekäigu  Johannes Käisi põhimõtetega koduloo tundmaõppimisest. Nii tuligi igal grupil ka praktiliselt ajalugu tundma õppida. Näiteks sorteerisime vanu postkaarte, panime kokku laudlinu, määrasime maitseaineid jne. Igas ruumis pidime üles otsima ja ära tundma grupijuhi nimetatud esemeid: kärbsepüünis, pudrumänd, silmapesukauss, uhmer, pähklipurustaja jne.
Kirikuõpetaja heinamaal määrasime päikesekella abil (pappketas ja puutikk) aega. Põhja ja lõuna suuna saime kätte Rakvere Kolmainu kiriku risti järgi. Heinamaal vaasis oli kena kollane õitseja – rakvere raibe. Legendi järgi on see vanakuradi temp, et kui tõmbad taime maast välja, kasvab uus ja uhke asemele. Teise uskumuse järgi ulatuvad rakvere raipe juured läbi maakera teisele poole – nii suur vägi peitub temas.
Kirikuaia suure jalaka all ojakese kaldal  õppisime puid tundma  bingomängus. Ojas ujus pardiema oma tibudega, päike paistis ja aeg oleks justkui seisma jäänud. Seda meeleolupilti   saab sügisel jälle meenutada kui kiirustamine liiaks läheb!
Legendi järgi oli Kalevipoeg kiriku asukohal magama jäänud, kullakott pea all. Ärgates löönud ta koer Rakit jalaga, koer suri. Sellest tulnud Rakvere nimi.
Jõime vett ja värskendasime ennast kiriku lähedase allika – Soolikaoja (nimi tulenevat Kalevipoja juustest tilkunud higist) veega. Allikaveel olla noorendav ja tervendav võlujõud.
Vabaduse platsil panime kokku  õpetajate omavalmistatud kodulinna ajalooliste objektide puslesid: Karmeli koguduse kirik, Rakvere esimene lasteaed, Rakvere saksa gümnaasium, Vabadussõja ausammas, Rakvere Gümnaasium ja Pauluse koguduse Vabaduskirik.
Kaunist päeva jäävad meenutama selles keskuses meisterdatud postkaardid, kus kahepoolset teipi kasutades sai murust nopitud lillekestest ja libledest kunstiteoseid kujundada, mis piusa liivaga üle puistati.
Kui kolm tegevuskeskust linnaruumis läbitud sai, oli aega fotoreportaazi kokkupanekuks, mille esitlused toimusid õhtul Wesenbergi kuursaalis. Kõik esitlused olid vaimukad ja tabavad. Õhtu meeleolu aitasid luua ühine laulmine akordioni saatel ja elavad arutelud päeva muljetest. Hakka või arvama, et võiks selle seltskonnaga suvetuurile minna. Vaimukatest stsenaariumidest juba puudu ei tuleks.
Järgmisel päeval tõusti vara (hommikukohvi pakuti lasteaias juba kell 5.30), et loodusemees  Peeter Hussariga koos  Rakvere tammikus linnulaulu kuulata.
Põnevad elamused ootasid meid Rakvere Linnuses. Saime selga ristiga kuued ja osalesime erinevates tegevustes ( ka võitlusmängudes) „rüütlite“ Siimu ja Mihkli juhtimisel.
Linnusest üle Rakvere vaadates imestasime, kui palju on linnas viimasel ajal ehitatud ja korrastatud. Linn on hoolitsetud ja kaunis: samal reedel algasid ju Rakvere linnapäevad.
Kokkuvõtteks: Üritus oli suurepäraselt korraldatud ja üksikasjadeni läbi mõeldud. Lasteaedade juhtkonnad olid ise osalejad ning toetajad nõu ja jõuga. Head meeskonnatööd ja üksmeelt oli tunda ka väljapoole.
Järgmisel suvel kohtume juba Tallinnas Hea Alguse suvepäevadel.

Merike Lillo
Tartu Helika lasteaia õpetaja

No comments:

Post a Comment